Co trzeba wiedzieć o amortyzacji środków trwałych?
- Szczegóły
Prawidłowe dokonywanie rozliczeń podatkowych wymaga właściwego ustalania wysokości swoich zobowiązań oraz poprawnego prowadzenia księgowości. Do określania poziomu ponoszonych kosztów, które można odpisać od podatku, niezbędne okaże się branie pod uwagę wielu czynników. Wśród ważniejszych z nich znajdzie się również wielkość odpisów z racji amortyzacji posiadanych środków trwałych. Ponieważ jest to dość złożone, najlepiej zdecydować się na scedowanie tego obowiązku na doświadczoną firmę oferująca usługi księgowe. We Wrocławiu działalnością taką zajmuje się Biuro Rachunkowe Konto. Przekonajmy się, co warto wiedzieć, jeżeli chodzi o księgowanie amortyzacji.
Czym jest amortyzacja i do czego służy?
Niemal każda firma do swego działania musi wykorzystywać rozmaite nieruchomości, a także mniej lub bardziej rozbudowany park maszynowy, służący do wytwarzania oferowanych produktów lub świadczenia usług. Wszystkie aktywa tego rodzaju, a więc urządzenia, pojazdy, budynki, grunty, a nawet sprzęt komputerowy czy oprogramowanie mają określoną wartość. W miarę ich eksploatacji ulegają one stopniowemu zużyciu, co powoduje obniżanie się ceny, jaką można uzyskać przy ich odsprzedaży. By zachować możliwość odtworzenia poszczególnych składników majątku, co roku do kosztów uzyskania przychodów można zaliczać określoną kwotę proporcjonalną do tempa utraty wartości.
Jakimi metodami można amortyzować środki trwałe?
Dopuszczalny sposób amortyzacji środków trwałych jest uzależniony od ich rodzaju, a zatem przypisania do konkretnej kategorii wedle tzw. Klasyfikacji Środków Trwałych. W grę może tu wchodzić amortyzacja liniowa, w więc zakładająca odpis stałych kwot, a także amortyzacja przyspieszona, stosowana, kiedy przewidywany czas użytkowania jest skrócony. Alternatywą jest amortyzacja degresywna, gdy stawki są zróżnicowane ze względu na zmiany tempa zużycia w miarę upływu czasu. Możliwa jest też amortyzacja jednorazowa, tj. zaliczenie do kosztów całości wydatku już przy zakupie.